Kårobligatoriet avskaffades den 1 juli 2010, det är således frivilligt att vara medlem i en studentkår. Större delen av höstterminen har passerat och det står klart att många studenter väljer att avstå från medlemskapet i studentkåren. Syftet med förändringarna är att införa ett modernt system för studentinflytande. Tidigare fanns alltså en lag som tvingade alla studenter vid universitet och högskolor att betala medlemsavgiften på 300 kr per termin eller 500 för hela året, till någon av de etablerade studentorganisationerna
Vid alla svenska universitet och högskolor finns det en eller flera studentkårer eller nationer. Studentkårerna är fristående från universiteten och högskolorna. Studentkårerna har en egen organisation och ekonomi. Studentkårernas främsta uppgift är att arbeta för studenternas intressen. Det kan till exempel handla om: Studentinflytande, jämställdhet, utbildningskvalitet, studentbostäder m.m.
SFS är en sammanslutning av högskolornas studentkårer. De flesta av landets studentkårer är medlemmar i Sveriges förenade studentkårer. SFS företräder studentkårernas intressen gentemot riksdag, regering, politiska partier, Högskoleverket, Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Verket för högskoleservice (VHS).
Men nu visar det sig att varannan student väljer att avstå från att vara med i studentkåren och således förlorar dessa intäkter.
Totalt sett har studentorganisationerna i Sverige tappat 50% av medlemmarna som tidigare hade 100 % av studenterna som medlemmar.