Portioner: ca 80 skorpor Tid: Över 60 minuter
Värm ugnen till 190 grader. Mal hälften av mandeln och grovhacka resten. Använd zestjärn för att göra tunna skalstrimlor eller skala lövtunt av det yttersta gula från en väl tvättad apelsin ( har man inte sådana finesser går det utmärkt att skala apelsinen med ett rivjärn) och strimla mycket fint. Pressa saften ur apelsinen.
Blanda mandel, ägg, socker, salt, rumsvarmt smör i bitar, vaniljsocker, apelsinskal och apelsinsaft. Rör sist ner mjölet blandat med bakpulver.
Rulla till cirka 5 längder 2- 3 centimeter breda, aningen tillplattade, och lägg på bakplåt. Grädda cirka 20 minuter. Ta ut plåten och låt längderna svalna något.
Skär längderna till centimetertjocka skivor på snedden och lägg tillbaka dem på plåten.
Rosta till vacker gyllene färg i samma ugnstemperatur 5- 10 minuter. Stäng sedan av värmen, öppna ugnsluckan på glänt och låt skorporna torka på eftervärme cirka 20 minuter. Skorporna håller sig flera veckor förvarade torrt i en burk med tättslutande lock
Har även provat att ha i choklad (70 % kakao) och det funkar också, men skorporna blir mer kak-lika då..