Julkalkon med Gräddsås


Ingredienser: 

Ca 6-8 personer 1 minikalkon på cirka 3 kg 1 citron 1 1/2 msk salt 2 kryddmått mald vitpeppar 5-6 msk smör eller margarin

Till fyllningen: 3-4 äpplen 1/2 dl hackad persilja 2 msk basilika 1/2 msk timjan

Beskrivning:

Vår julmiddag år 2001, oerhört gott! Var noga med temperaturen bara, använd en digital stektermometer och ta ut kalkonen när den visar på mellan 70-80 grader

Till gräddsåsen: 1 liter sky från stekningen (därav 3-4 dl standardmjölk) 1 hönsbuljongtärning 3 dl grädde 4 msk smör eller margarin 4 msk vetemjöl 1/2 dl madeiravin (kan uteslutas) salt och vitpeppar

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kalkoner som man köper brukar inte vara uppbundna men väl hoplagda på ett finurligt vis. Öppna försiktigt benen så att du kan få ut alla lösa delar som hals med mera som bifogas i fågeln. Skölj kalkonen i vatten och gnid in den med citron.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Hacka persiljan och blanda äpplen, persilja samt basilika och timjan i skål. Fyll kalkonen med blandningen och bind upp fågeln så fyllningen inte faller ut. Smält 5-6 matskedar smör eller margarin i kastrull på spisen.
  3. Salta och peppra fågeln på utsidan och lägg den på sida i långpanna. Slå på smält fett. Vid sidan av fågeln läggs hals och lever som skickas med fågeln. De får steka med för att ge extra smak åt skyn. Slå två deciliter vatten i långpannan och sätt in allt i ugnen.
  4. Efter 35 minuter vänds kalkonen på andra sidan och efter ytterligare 35 minuter läggs fågeln på rygg för att den skall få fin färg runt om. Beräkna 40 minuters stektid per kilo fågel. En minikalkon på tre kilo bör alltså vara klar efter ett par timmar i ugnen.
  5. Lyft över den färdiga kalkonen till uppläggningsfat. Skölj ur långpannan med en halvliter vatten. Sila och spar skyn. Tillsätt standardmjölk till sammanlagt en liter.
  6. Fräs fyra matskedar smör eller margarin med lika mycket mjöl i rymlig kastrull. Späd med skyn från långpannan och lägg i en hönsbuljongtärning. Koka upp och låt sjuda utan lock i fem minuter. Tillsätt grädde och gärna en skvätt madeiravin. Sjud såsen fem minuter. Salta, peppra och färga med såsfärg.
  7. Bjud kalkonen med gräddsås, kokt potatis, gröna bönor eller brysselkål och god gelé.
Ditt betyg: Ingen
Betyg: 3 (antal röster: 1)