Karriärskolan del 5 – Under intervjun
När du har lyckats ta dig till intervjun utan missöden är det dags för nästa utmaning! Läs här vad du kan tänka på under en anställningsintervju.
1. Första intrycket
De allra första minuterna, eller till och med sekunderna, i mötet med en okänd människa är avgörande för vad denne kommer att få för uppfattning av dig. Se till att göra ett bra första intryck genom att hälsa med ett fast handslag och ett leende, samt behålla ögonkontakt hela tiden. Kroppsspråket är mycket viktigt, så sträck på dig och undvik att lägga armarna i kors. Tänk på att inte prata för fort. Det är helt naturligt att du är nervös, men försök att ta ett djupt andetag och slappna av så gott det går. Tänk också på att den du träffar kanske är lika nervös som du är! Att leda intervjuer kan vara minst lika nervöst som att bli intervjuad om man inte är van vid den situationen.
2. Etablera en personlig kontakt
Inled gärna intervjun med lite småprat och försök etablera en kontakt med personen som intervjuar dig. Kanske visar det sig att ni har något gemensamt, vilket kan skapa en mer avspänd stämning. Hände det dig något spännande/roligt på vägen till intervjun? En sådan sak kan vara bra att använda som isbrytare. Be också gärna om att bli visad runt i lokalerna. Då kan ni prata under tiden, du kan ställa frågor och får kanske chansen att hälsa på och presentera dig för andra på arbetsplatsen.
3. Fråga mycket!
Med utgångspunkt i det vi tipsade om i del 4, att du har läst på om företaget och yrket och tänkt igenom vad du skulle vilja veta, finns alla förutsättningar att ställa intresserade frågor. Var inte rädd för att fråga! Det tyder bara på engagemang och att du har sökt jobbet för att du verkligen vill ha det.
4. Tänk efter innan du svarar
Var inte rädd för att låta det uppstå korta tystnader emellanåt. Får du en fråga du inte är förberedd på så ta dig tid att tänka igenom ditt svar. Vissa frågor kanske kräver ett väldigt utförligt svar. Försök ändå att hålla det så kortfattat och koncist som möjligt, långa utläggningar om varför du befunnit dig i en viss situation är knappast av intresse för arbetsgivaren. Tänk även på hur du formulerar dig när du pratar, det är lika viktigt som den skriftliga formuleringen i din ansökan. Försök så gott du kan undvika att fylla ut meningarna med en massa småord i stil med ”typ” och ”liksom”, och använd ett vårdat språk i största allmänhet. Ett alltför slarvigt språk kan vara förödande för din trovärdighet, hur seriös du än är för övrigt.
5. Vänd mindre positiva egenskaper till positiva
Den klassiska uppmaningen att beskriva dina positiva respektive negativa egenskaper kan lätt bli en fälla. Många av oss har alltför lätt att fokusera på våra negativa egenskaper, vilket du absolut inte ska göra i det här sammanhanget. Börja med några positiva egenskaper som kan belysa din lämplighet för just det aktuella arbetet. Undvik att lyfta fram saker som att du är bra på att passa tider och liknande, det är en självklarhet och inget du ens ska behöva nämna. Avsluta med att ta upp en, och bara en, negativ egenskap som går att vinkla till något positivt. Kanske är du väldigt envis? Det är ett exempel på en egenskap som i vissa fall kan ses som negativ, men vilken lätt går att vända till det positiva. På samma sätt ska du hantera eventuella luckor eller misstag i ditt CV. Har du bytt utbildning flera gånger? Du är inte velig, utan istället villig att testa nya saker. Har du bara haft ett jobb tidigare? Det kan vara bevis på att du klarar av att stanna kvar länge på samma ställe.
6. Sätt gränser
Nu menar vi inte att du ska kräva eget kontor och 30 000 i månadslön vid första intervjutillfället, men du ska vara noga med att inse ditt eget värde. Du kanske väldigt gärna vill ha jobbet, men ge inte intryck av att du vill ha det till vilket pris som helst. Akta dig för att okritiskt acceptera arbetsvillkor och uppgifter som du kanske kommer att ångra sedan om du faktiskt får jobbet. Låt det istället framgå att du är öppen för diskussioner när det blir aktuellt. Du ska vara noga med att se till att få den respekt du förtjänar, då kommer du också att bli respekterad.
7. Hör av dig kort efter intervjun
Slå gärna en kort signal inom några dagar efter intervjutillfället, för att förtydliga något ni pratat om eller för att ställa en fråga du har kommit på i efterhand. Även detta gör att du framstår som väldigt engagerad och intresserad. Är du dessutom en bland ett större antal som har fått komma på intervju skadar det inte att på detta sätt påminna intervjuaren en extra gång om vem du är.