Karriärskolan del 2 - Hitta jobben


Karriärskolan del 2 – Hitta jobben

När du har bestämt dig för vad du vill syssla med gäller det att hitta jobben också! Låt oss hjälpa dig med lite tips på vägen.

1. Tala om för alla du känner att du söker jobb

Kontakter, kontakter, kontakter. Det är ingen tvekan om att det absolut vanligaste sättet att få jobb är genom någon form av kontakter, direkt eller indirekt. Utnyttja detta! Skäms inte över att säga till alla du möter att du söker jobb. Det är ingen som kommer se ner på dig, de kommer tvärtom tycka att det är positivt att du inte sitter och väntar på att jobben ska komma flygandes till dig. För det kommer inte hända, eller hur? Även om inte personen du pratar med själv har något bra förslag, så kommer han/hon att tänka på dig och i sin tur kanske nämna det för någon som faktiskt kan ge dig ett jobb.

2. Håll ögonen öppna överallt

Ett jobberbjudande kan uppenbara sig när du minst anar det, och då gäller det att du är beredd. Har du visitkort eller något annat du kan dela ut för att marknadsföra dig själv, se då till att bära med dig dem överallt. Utnyttja alla tillfällen som ges att prata med nya personer. Passa på att lära dig konsten att mingla och gå på alla fester och tillställningar du blir bjuden på. Du vet aldrig vem du kan tänkas träffa där. Försök också vara aktiv på din fritid, och gå med i olika föreningar eller organisationer som intresserar dig. Tänk på möjligheten att koppla samman intresse och jobb som vi tog upp i del 1 av Karriärskolan.

3. Registrera dig på jobbsökarsajter

Att du ska svara på de platsannonser som är av intresse för dig är förstås en självklarhet, men för att spara tid och energi är det också bra att du registrerar dig på de stora jobbsökarsajterna. Då får du mycket gratis och slipper själv ägna all din tid åt att leta efter jobben. Du anmäler intresse för platsannonser inom de yrken som är aktuella för dig, och så fort det kommer ut en ny annons så får du ett mail som upplyser dig om detta. Du lägger också in ditt CV och kontaktuppgifter för att arbetsgivarna ska kunna hitta dig. Exempel på jobbsökarsajter är följande:

Arbetsförmedlingen
Stepstone
Manpower
Proffice
Monster
Student Consulting
Academic Work

4. Bevaka branschen

Håll dig uppdaterad på vad som händer inom din bransch samt närliggande branscher. Inom vissa områden sker det ständigt utvecklingar och förändringar, vilket gör att din utbildning snabbt kan bli inaktuell om du inte fortsätter att uppdatera dig. Se till att synas och skapa dig en profil inom branschen (läs mer under punkt 5). Gå på föreläsningar och seminarier om möjligheten ges. Läs allt du kan komma över i form av tidskrifter och liknande. Prata med personer som jobbar inom branschen och hör vad som händer på deras arbetsplatser. Fundera över vad du själv skulle kunna bidra med. Nytänkande blir allt viktigare och efterfrågas alltid på arbetsmarknaden.

waiter.jpg

5. Bygg relationer

Visa att du finns och vem du är. Detta kan du göra både på nätet och genom personliga möten. Var aktiv i olika forum och nätverk, både inom den bransch du är intresserad av och inom närliggande branscher. På det sättet håller du dig även uppdaterad och får ta del av nyheter först av alla. Starta gärna en blogg och skriv om de fackfrågor som intresserar dig, samt kommentera andras bloggar. Redogör för dina åsikter och kom med idéer. Tänk på hur du uttrycker dig och vilken sida av dig själv du väljer att visa upp! Var inte för privat, och tänk efter en extra gång innan du väljer att ladda upp helgens festbilder. Det blir allt vanligare att chefer genomsöker nätet efter information om potentiella anställda. Då är det viktigt att du kan stå för den bild av dig själv som du visar upp.

6. Ring upp intressanta företag

Se till att ligga steget före genom att ta kontakt med de företag du är intresserad av att jobba hos redan innan de har insett att de faktiskt behöver just dig. Lyckas du fånga deras intresse innan de har hunnit annonsera efter personal är mycket vunnet, och chansen är stor att de väljer att anställa dig direkt istället för att gå igenom hela processen med ansökningar och intervjuer. Även om det inte finns något behov av att anställa för tillfället så be dem att lägga dig på minnet inför framtiden. Detta kan också ses som en viktig del i att bygga upp relationer.

boycalling.jpg

7. Utnyttja Arbetsförmedlingen

Underskatta inte Arbetsförmedlingen. Där finns mycket hjälp att få för dig som inte är så van vid att söka jobb. Kurser i hur man skriver CV och ansökningsbrev, förbereder sig inför en anställningsintervju o.s.v. Gå på dessa, det finns alltid något du kan lära dig. Det är också vanligt att olika företag, bland annat bemanningsföretag, kommer till Arbetsförmedlingen för att berätta om sin verksamhet. Här har du alla chanser att visa upp dig och etablera en kontakt med företaget, vilket mycket väl kan leda till jobb.

8. Skaffa en praktikplats

Är det svårt att få tag i ett jobb inom det område du är intresserad av så försök istället skaffa en praktikplats. I dagens läge är det många företag som är intresserade av att ta emot praktikanter, och även om det kan kännas tråkigt att jobba ”gratis” får du se det som en bra erfarenhet och en chans att få in en fot i branschen. Detta är speciellt värdefullt för dig som inte har haft något arbete alls inom den bransch du är intresserad av. Erfarenheten från en praktikplats, och rekommendationerna därifrån, kan göra hela skillnaden när det gäller att senare få ett jobb. Var noga med att se din praktikperiod på samma sätt som ett jobb, och försök lära dig så mycket som möjligt. Du vill ha goda referenser med dig därifrån, så se till att göra ett så bra jobb som möjligt och visa vad du kan. Var inte rädd för att ta för dig.